Организаторите на ежегодния Национален конкурс за поезия Добромир Тонев“-  Община

...
Организаторите на ежегодния Национален конкурс за поезия Добромир Тонев“-  Община
Коментари Харесай

Финал на 13-ия конкурс за поезия „Добромир Тонев“

Организаторите на годишния Национален конкурс за лирика „ Добромир Тонев “-  Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив, със съдействието на ИК „ Хермес “, ИК „ Жанет 45 “, ПУ „ Паисий Хилендарски “, госпожа Тони Симидчиева, с медийното партньорство на БНР – Радио Пловдив и Българска национална телевизия 2, канят пловдивчани и посетители на града на Церемонията по награждаване на спечелилите в  ХIII-тото  издание на конкурс за лирика на името на „ Добромир Тонев “ за създатели до 45-годишна възраст.

Церемонията ще се състои на 14 октомври 2023 година, събота, от 18:30 ч., в Mалката раннохристиянска базилика на бул. „ Мария Луиза “ № 31 с общителното домакинство на ОИ „ Старинен Пловдив “. Водещ ще е Владислав Севов. В ролята на музикален хазаин тази година  ще е изтъкнатият български цигулар и музикален възпитател Маестро Мичо Димитров.

Обявяването на резултатите и награждаването на спечелилите в състезанието всяка година се случва в навечерието на рождения ден на огромния български стихотворец – 15 октомври. Добромир Тонев ни напусна единствено на 45-годишна възраст, само че остави след себе си лирика, която напълно справедливо можем да наредим измежду най-великите мостри на международната литература.

Конкурсът за лирика „ Добромир Тонев “ е неизвестен, тематиката – свободна. Всеки участник взе участие с едно до три свои стихотворения. Кандидатства се единствено с произведения, които не са оповестени в печатни или интернет издания все още на оповестяването на състезанието, и с които претендентът не е взел участие в други сходни състезания

Наградният фонд, обезпечен от Община Пловдив и сътрудници е както следва:

От Община Пловдив: Първа премия – 800 лева и грамота; Втора премия –  600 лева.  и грамота; Трета премия –  400 лева и грамота.

Специални награди от сътрудници: Парична награда  – 200 лева и грамота, обезпечени от Филологически факултет на ПУ „ П.  Хилендарски “; Специална премия за млад стихотворец на Радио Пловдив – 300 лева.; Нощувка за двама в хотел „ Одеон “ – Пловдив.

Входът е свободен!

Ако животът е един антракт

 

Ако животът е един антракт,

неправилен е актьорският ни опит.

Ти мъкнеш като охлюв своя боязън,

затваряш се във себе си при досег.

 

А ехото във твоя празен дом

е дълго като расо на аскет.

Ни с ключ от думи, ни с любовен щурм

проникнаха във твоя радостен делник.

 

Ти, който можеш с лекост даже

да схванеш душата на дървото –

вземи парче дърво и сътвори

едно дребосъче, да не си уединен.

 

Когато се завърнем отново в пръстта,

когато ще сме някак си умрели

и с театрални думи на уста

ни заизпращат смешни Пулчинели –

 

ще падне смях, ще се повдигне в момент

завесата и твоето дребосъче

ще извести със тембър на трагик,

че ти си тук, въпреки да си надалеч.

 

Ще светят жълтеникаво в нощта

на злобата очите – като пещи.

И ще заемат своите места

и хора, и палячовци, и движимости.

Добромир Тонев
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР